DevOps Engineers хто це і що вони роблять

Українська IT-компаній GlobalLogic розповіла, які напрями в IT матимуть найбільший попит у 2024 році. Інструменти DevOps змінюються та вдосконалюються швидко і постійно, а концепції значно рідше. Використання інструментарію дозволить освоювати та втілювати концепції усіх рівнів складнощів. Саме об’єднання Вакансія Middle+ DevOps Engineer зусиль спеціалістів обох напрямків і дало життя новій спеціальності, яка знаходиться на стику двох ІТ-стихій – DevOps Engineer.

Яку кар’єру може побудувати DevOps-інженер?

GitHub, GitLab та Bitbucket – це вебсховища, в яких зберігається код вашого проєкту, над яким працює команда. Також вони мають низку вбудованих функцій, котрі будуть важливі в тому числі і в роботі девопс спеціаліста. Ідеальним варіантом буде, якщо ви вивчите роботу і з GitHub, і з GitLab. Git – розподілена система контролю версій, якою користуються розробники задля фіксування свого прогресу та простішого ведення спільного розроблення.

Що входить в обов’язки DevOps Engineer

Насамперед варто зазначити, що першопочатково DevOps — це не посада, а назва методології (скорочення від development + operations). Методологія DevOps спрямована на забезпечення ефективної взаємодії розробників та кінцевих користувачів продукту та оптимізацію всіх процесів життєвого циклу ПЗ. Якщо говорити про те, як перейти в девопс, то найчастіше опановують цю спеціалізацію системні адміністратори, бо їх знання частково відповідають вимогам фаху. Їм потрібно освоїти основні технології та інструменти DevOps, пов’язані з тестуванням та розгортанням.

Що робитьDevOps Engineer

Що повинен знати DevOps-інженер?

DevOps повинен заохочувати культуру колаборації та відкритих процесів у компанії. Це може бути складно, адже деякі організації звикли “ховати” процеси одних команд від інших. Уміти вибрати оптимальне рішення серед кількох схожих — ось, у чому ваша сила як DevOps-фахівця. Якщо в IT ви не перший рік, цінним буде досвід системного адміністратора. Часто в роботі потрібні знання обслуговування систем, налаштування та підтримки мереж, комп’ютерів, серверів, телефонії та інших пристроїв. Будь-який розробник чи тестувальник може відносно легко перейти у DevOps.

Минимальные знания, необходимые DevOps-инженеру

  • Майндсет девопса заточений на те, що в поняття “краще” немає меж.
  • Вам потрібно знати основи лінукс, включаючи встановлення, налаштування та підтримку даної ОС.
  • Це робота не для всіх, але якщо ви компетентні, вам точно варто спробувати.
  • Це полегшує не тільки розроблення, а й процес випуску продукту, оскільки на релізі ПЗ матиме значно менше конфліктів і проблемних ситуацій.
  • Третє — потрібно вибрати свій стек, і свій набір технологій.

Це все, що пов’язано з інтеграцією та доставкою програмного забезпечення до користувачів. Сюди ж можна додати serverless-обчислення, мікросервіси, Chaos Engineering, контейнеризацію та оркестрування, тренд на Site Reliability Engineering, посилення моніторингу та cloud-технології. Методології розроблення ПЗ, котрі є фундаментальними в роботі девопс спеціалістів, оскільки вони визначають засади, на яких базуються усі процеси в команді. Для цього найкраще підходить мова програмування Python, і її треба буде опанувати, аби спростити скриптинг та налагодити автоматизацію задач. Цей курс вузькоспрямований на вивчення хмарних платформ і отримання професійного сертифіката Google Cloud Professional DevOps Engineer. Це комплексна програма готує до роботи зі службами Google Cloud, навчає принципів SRE, методам моніторингу та усунення несправностей.

Це дає можливість заглибитися в проєкт і, як результат, пришвидшити його вихід на ринок. Завдяки різноманітності завдань, покладених на інженера DevOps, у нього не має бути проблем із багатозадачністю. Іншими корисними навичками є відповідальність і стійкість до стресу, пов’язані з високою важливістю обов’язків DevOps.

Що робитьDevOps Engineer

Почати може кожен, кого приваблює робота над створенням ПЗ і хто хоче розуміти всі ланки життєвого циклу програми для створення якісного та затребуваного продукту. На жаль, чимало клієнтів не завжди розуміють, що таке DevOps та які задачі передбачає ця сфера. Дехто може вважати, що йдеться про системних адміністраторів. На ділі ж всі ці субролі виконує одна людина або ж кілька ролей інший фахівець. Буває так, що розробник може виконувати завдання Build Engineer. В результаті DevOps інженер тільки автоматизує та робить остаточне опрацювання та автоматизація виробництва та доставки коду в продакшн.

Що робитьDevOps Engineer

Таке часто трапляється, коли компанія розробила продукт зі своїми інженерами, а, менш важливий функціонал віддає доробляти в країни, де менша вартість роботи, щоб заощадити кошти. ➖ Основний мінус — це неповноцінні проєкти, які покривають тільки один чи два аспекти DevOps. Наприклад, CI (процес збирання та тестування коду) та його реліз, коли інженер відповідальний лише за доставку результатів збирання та перевірку, чи все відбулося успішно. Або Infrastructure Engineer, який займається тільки налаштуванням серверів та середовищ і не співпрацює напряму з розробниками чи замовниками. ➕ Також не можу не відзначити тісну кооперацію між командами розробників, тестувальників та інших учасників розробки програмного продукту.

Так, попит завжди був високий, але через брак кваліфікованих кадрів клієнти йдуть на поступки і готові пропонувати привабливі умови для інженера. Крім книг, присвячених DevOps, читання з програмування також буде корисним для тих, хто бажає розширити свої компетенції. Багато людей опановують нові інструменти, щоб змінити галузь.

Та коли повномасштабна війна прийшла в його країну, він, не вагаючись, пішов захищати Батьківщину. Після кількох місяців на фронті Дмитро усвідомив, що відкладати мрії більше немає часу. Повернувшись ненадовго додому, герой дізнався про ініціативу «Навчайся за донат» — DevOps-курси, які допомагають не лише здобути навички, а й зібрати кошти на поточні потреби війська. Підхід, колись створений спільнотою небайдужих спеціалістів, вже встиг перетворитися на цілу філософію, до якої звертаються найбільші компанії світу. В чому ж секрет концепції DevOps та які фахівці здатні втілити її в життя? У цій статті ми розповімо про професію DevOps-інженера, а також поділимось роадмапою, яка допоможе вирости із системного адміністратора до практика DevOps.

Один неправильно вказаний параметр — і вмить зупиниться вся система. Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий. Спеціаліст DevOps виконує свою роботу добре, коли гарантує високу швидкість впровадження нових функцій та знижує ризики збоїв. Курс від IT Step Academy призначений як для початківців-розробників, яким хочеться краще зрозуміти інструментарій для роботи, а також для тестувальників і системних адміністраторів.

Тобто, її не «нав’язали» згори, вона логічно розвинулась у середовищі практиків. DevOps (Development Operations) — методика комфортної взаємодії між командами, що відповідають за розробку та експлуатацію продукту. Docker Hub – репозиторій (вебсховище), де розташовані docker-контейнери. З його допомогою розробники можуть завантажувати свої та скачувати контейнери інших девелоперів, аби потім використати у своїх цілях. Вебсервери відіграють ключову роль у розгортанні та підтримці вебзастосунків і послуг.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *